Tüketici Hakem Heyetleri Hakkında
Tarih: 7.02.2014 | Okunma Sayısı: 2520

2014 Yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde Tüketici Hakem Heyetlerinde Avukat aracılığıyla takip edilen işler için vekalet ücreti ödenmesi hükmü düzenlenmiştir.

İlgili Hüküm İl ve İlçe Hakem Heyetlerine  Baromuzun resmi yazısı ile bildirilmiştir.
         Ayrıca Avukat ile takip edilen işlerde vekalet pulu kullanılması zorunluğu yine resmi yazı ile bildirilmiştir.
         Hakem Heyetlerinden belli avukat veya avukatlara vatandaşların yönlendirildiğine dair meslektaşlarımızdan yoğun olarak gelen şikayetler hakkında çalışanların uyarılması için Hakem Heyetlerine resmi yazı yazılmıştır.
         Meslektaşlarımız bilgilerine sunulur.

(Ticaret İl Müdürlüğü)

KONU: Vekâlet Pulu Kullanılması Zorunluluğu hk.

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 4667 sayılı yasayla değişik 27 maddesi düzenlemesi:

Avukatlarca vekâletname sunulan merciler, Baro Pulu yapıştırılmamış veya pulu noksan olan vekaletname ve örneklerini kabul edemez. Gerektiğinde ilgiliye on günlük süre verilerek bu süre içinde pul tamamlanmadıkça vekâletname işleme konulamaz.

Söz konusu yasal düzenleme gereğince; İl ve İlçe Tüketici Hakem Heyetlerinde Avukat ile takip edilen işlerde sunulacak olan vekâletnamelere Baro Pulunun yapıştırılması yasal bir zorunluluktur.

Hakem Heyetinize sunulacak vekâletnamelerde Baro Pulunun yapıştırılmamış olması halinde ilgiliye on günlük süre verilerek Baro Pulu eksikliğinin giderilmesinin istenilmesi, süresi içerisinde eksikliğin giderilmemiş olması halinde vekâletnamelerin işleme konulmaması gerektiği hususunu bilgilerinize sunarız.

(Ticaret İl Müdürlüğü)

KONU: Avukat ile Takip Edilen İşlerde Avukatlık Ücretine Hükmedilmesi Gerektiği hk.

Türkiye Barolar Birliği 2014 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 28.12.2013 gün 28865 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe girmiştir.

Her sene TBB tarafından düzenlenerek yayımlanan Tarifenin “ Konu ve Kapsam” başlıklı 1. Maddesinin 1. Fıkrası; ‘Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran her türlü merci kararlarında ve ayrıca kanun gereği mahkemelerce karşı tarafa yükletilmesi gereken avukatlık ücretinin tayin ve takdirinde, Avukatlık Kanunu ve işbu tarife hükümleri uygulanır.’ Şeklindedir.

Bu bağlamda Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde yer alan hükümler, mahkemeler ve taraflar arasında uyuşmazlığı sonlandıran her türlü merci açısından bağlayıcıdır.

Tarifenin Birinci Kısım, İkinci Bölüm: İş Takibi Konusunda Hukuki Yardımlarda Ödenecek Ücret Bölümünün 6. madde düzenlemesi hükmü gereğince; vekil ile takip edilen İl ve İlçe Tüketici Hakem Heyetleri nezdinde sunulacak hizmetlerde, hizmete konu işin değerinin %12 sinden aşağı olmamak üzere 250,00 TL maktu avukatlık ücretine hükmedileceği, ancak hizmete konu işin değeri maktu ücretin altında ise hizmete konu işin değeri kadar avukatlık ücretine hükmedileceği belirtilmiştir.

Söz konusu yasal düzenleme gereğince; İl ve İlçe Tüketici Hakem Heyetlerinde avukat ile takip edilen işlerde avukatlık ücretine hükmedilmesi yasal bir zorunluluktur.

İl ve İlçe Tüketici Hakem Heyetlerinde Avukat ile takip edilen işlerde bu hususlara dikkat edilmesi gerekliliği bilgilerinize sunulur.

(Ticaret İl Müdürlüğü)

KONU : Avukatla Takip Edilen İşler hk.

İl İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat eden vatandaşların, belirli avukatlara yönlendirildikleri, ilgili memur ya da memurlar tarafından müracaatta bulunan vatandaşa sizin işinizi şu avukat halleder şeklide yönlendirmede bulunulduğu hususunda meslektaşlarımız tarafından şikayet bildirilmiştir.

Böyle bir yönlendirme işlemi hukuka aykırı olup ilgili kişilerin cezai ve disiplin sorumluğunu gerektirmektedir.

Hakem Heyetinize başvuran vatandaşların belirli avukat ya da avukatlara yönlendirme işlemi yapılmaması hususunda ilgili çalışanların uyarılarak  bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Aksi takdirle Kırşehir Barosu olarak ilgililer hakkında şikâyette bulunma zorunluluğunun doğacağı bilgilerinize sunulur.

20.09.2024