TBB VE BAROLAR; ADALET BAKANI, OMBUDSMAN VE YASAMA’NIN TEMSİLCİLERİ İLE GÖRÜŞTÜ
Tarih: 18.06.2020 | Okunma Sayısı: 748

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve baro başkanları, Avukatlık Kanunu’nda yapılması düşünülen değişiklikler konusunda 1 Haziran 2020 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan fikirleri aktarmak üzere Adalet Bakanı Abulhamit Gül, Ombusman Şeref Malkoç ve TBMM’de Ak Parti ve CHP’li milletvekilleri ile görüştü.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, TBB Genel Sekreteri Av. Sabiha Tekin, TBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av. Sabri Erdal Güngör, TBB Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Ali Elibol, Av. Gültekin Uzunalioğlu, TBB Başkan Başdanışmanları Av. Zafer Köken, Av. Prof. Dr. Necdet Basa ile 31 baro başkanı, Hakimevi’ne giderek, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan ile biraraya geldi. Toplantıya baroları temsilen Aksaray, Eskişehir, Kayseri, Kırşehir, Sivas, Afyonkarahisar, Denizli, İzmir, Muğla, Amasya, Çorum, Düzce, Giresun, Karabük, Kastamonu, Ordu, Trabzon, Zonguldak, Erzurum, Erzincan, Malatya, Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Hatay, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kocaeli, Sakarya ve Tekirdağ Barosu Başkanları katıldı.

'ORTAYA ÇIKMIŞ BİR TEKLİF YOK'

Toplantıda konuşan Bakan Gül, Türkiye'de yargı güveninin artmasında avukatlık mesleğinin çok önemli yer tuttuğunu bildirdi. Avukatlık mesleğinin temelinin savunma olduğunu belirten Gül, "Savunma mesleğinin güçlenmesi yargıya, adalete olan güveni artıran temel unsurlardan birisidir. Biz bunu hep önemsedik. Çalışmalarımızda, gerek yargı reformu başlıklarımızda, gerek uygulamamızda bu konuda daha da güçlenmesine yönelik tüm adımları atmaya çalıştık. Meclis'te çalışmalar, yapılan değerlendirmeler var ama ortaya çıkmış bir teklif yok. O yüzden bunun zamanlaması da çok değerli. Teknik olarak da baroların saygınlığı, avukatlık mesleğinin saygınlığı ile ilgili ne gerekiyorsa onu yapacağız" dedi.

BAKAN TEK TEK NOT ALDI

Basına kapalı gerçekleşen toplantıdan yansıyan bilgilere göre toplantıya katılan baro başkanları genel olarak teklifin geri çekilmesini ve Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılacaksa bu değişikliğin barolarla görüşülerek müzakere edildikten sonra yapılmasını talep ettiler. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün, toplantıda konuşan baro başkanlarının görüşlerini ve önerilerini teker teker not aldığı da belirtildi.

OMBUDSMANLIK ZİYARETİ

TBB Başkanı Feyzioğlu ve baro başkanları ardından Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) giderek, Ombudsman Şeref Malkoç ile görüştü.

TBMM ZİYARETİ

Baro başkanları ardından TBMM’ye geçti. Baro Başkanları TBMM’de ilk olarak Ak Parti Grup Başkan Vekilleri Özlem Zengin ve Cahit Özkan ile biraraya geldi. Toplantıya katılan baro başkanları genel olarak TBB ve 80 baronun ortak olarak hazırladıkları ve 1 Haziran 2020’de kamuoyuna açıkladıkları bildirge doğrultusunda, ülkenin esas gündeminin ekonomik ve sosyal sorunların çözümü olduğunu, gündem bu haldeyken Avukatlık Kanunu’nda baroların yapısının değiştirilmesine yönelik yapılması düşünülen değişikliklerin ne yeri ne zamanı olduğunu, taslağın ve/veya teklifin geri çekilmesini istedi. Bazı baro başkanları, avukatların tek dertlerinin ekonomik olduğunu, çözülmesi gereken sorunun baroların yapısı, temsil ve seçim sistemi olmadığını vurguladı. Bazı baro başkanları, iktidar vekillerinden, savunmayı güçlendirecek değişiklikler yapılmasını, bu sayede yargının güçlendirilebileceğini söyledi. Baro başkanları ayrıca, yetersiz olan CMK ücretlerinin avukatlık asgari ücret tarifesine eşitlenmesi, beraat vekalet ücretlerinin ödenmesi, pandemi hali nedeniyle meslekte 5 yıl kıdeme kadar avukatların SGK ödemelerinden muaf tutulması, barolara kadın cinayetleri ve çocuk istismarı davalarında müdahale hakkı tanınması gibi taleplerde de bulundu.
Baro başkanları daha sonra ana muhalefet partisi CHP milletvekilleriyle de görüştü. Baro başkanlarıyla yapılan görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek ve Bülent Kuşoğlu, CHP İstanbul Milletvekilleri İbrahim Kaboğlu ve Mustafa Sezgin Tanrıkulu katıldı.

İYİ PARTİ İLE GÖRÜŞME
 
TBB ve baro müzakere heyeti AK Parti ve CHP’nin ardından Meclis’te İYİ Parti Edirne Milletvekili ve TBMM Grup Başkanı Orhan Çakırlar, İYİ Parti Aksaray Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Av. Ayhan Erel ve İYİ Parti Antalya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Feridun Bahşi ile de görüştü. İYİ Parti ile görüşen heyette, TBB Genel Sekreteri Av. Sabiha Tekin, TBB Başkan Başdanışmanı Av. Zafer Köken, Afyonkarahisar Barosu Başkanı Av. Turgay Şahin, Amasya Baro Başkanı Av. Ahmet Melik Derindere, Giresun Baro Başkanı Av. Soner Karademir, Kahramanmaraş Baro Başkanı Av. Muhammed Burak Gül, Karabük Baro Başkanı Av. Rıdvan Erdoğan, Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, Sivas Baro Başkanı Av. Hacı Yılmaz Demir, Trabzon Baro Başkanı Av. Sibel Suiçmez, Ordu Baro Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz yer aldı.
23.11.2024
AV. İSA DAĞISTAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.