TBB Aracı Takipçi İhbar Butonu hakkında

BARO BAŞKANLIĞI

………………………

DUYURU NO:2024/46

Konu : TBB Web Sitemiz Ana Sayfasında Yayına Giren “Aracı-Takipçi İhbar” Butonunun Baronuz Web Sitesinde Yayınlanması Hakkında

Türkiye Barolar Birliği Aracı ve Takipçilerle Mücadele Komisyonunca yapılan çalışmalar neticesinde, ölümlü, yaralamalı, cismani zarar ve maddi hasarlı trafik ve iş kazaları sonrası birçok yasal düzenlemeyi ihlal etmek suretiyle kazazedelere ulaşan kaza/hasar danışmanlığı, adliye çevresinde arzuhalcilik adı altında faaliyet gösteren yapılanmalar, Avukatlık yetkisi olmadığı halde sadece Avukatlara özgü yetkileri kullanmak suretiyle iş takipçiliği yapan kişiler, online danışmanlık hizmeti veren web siteleri ve benzer diğer hukuka aykırı hususlar ile ilgili olarak hem meslektaşlarımızın hem de yurttaşlarımızın Birliğimize ihbarda bulunabilecekleri bir online şikayet-ihbar sistemi hazırlanmıştır.

Bahsi geçen “Aracı-Takipçi İhbar” butonu uygulaması ile 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35.- 48. ve 63. maddelerini ihlal etmek suretiyle meslektaş ve yurttaşlarımızın mağduriyetine sebep olanlar hakkında mevcut mağduriyetlerin delilleri ile birlikte tespiti sağlanarak Birliğimizce yasal yollara başvuru yapılması amaçlanmıştır.

1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 76/1. maddesinde yer alan “Baroların Kuruluş ve Nitelikleri” başlıklı düzenleme ile açıkça ifade edilmiş olan “meslek düzenini, ahlâkını, saygınlığını korumak” Baroların en temel kuruluş amaçlarındandır. Bu kapsamda ve açıkladığımız hassasiyetler çerçevesinde doğru ve başarılı çalışmalar yürütmek ve sonuçlar alabilmek için TBB Web Sitemiz Ana Sayfasında Yayına Giren “Aracı-Takipçi İhbar” butonunun Baronuz Web Sitesi Ana Sayfasında yayınlanması ve duyurusunun yapılması hususlarını bilgi ve takdirlerinize sunarım.

Saygılarımla,

Avukat R. Erinç SAĞKAN