Genç Avukatlar Kurultayı
Tarih: 2.05.2013 | Okunma Sayısı: 3265
Türkiye Barolar Birliği ve Bursa Barosu işbirliği ile düzenlenen Genç Avukatlar Kurultayı Bursa'da yapılmıştır. Kurultaya Baromuzu Temsilen Av. Ayşegül EROL, Av. Emine ÖZDEMİR, Av. Suat ARSLAN, Av. Fikret EKİN katılmış olup sonuç bildirgesi yayınlanmıştır.

BASINA VE KAMUOYUNA

20-21 Nisan 2013 tarihinde 30 Baronun katılımıyla Bursa Barosu’nun ev sahipliğinde düzenlenmiş bulunan Genç Avukatlar Kurultayı’nın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kurultayın ilk gününde, katılımcı Baroların yazılı ve sözlü sunumları gerçekleştirilmiş; ikinci gününde ise tespit edilen sorunlar ve çözüm önerileri üzerine çalışma grupları oluşturulmuştur. Oluşturulan komisyonların almış oldukları kararlar konu başlıklarına göre şu şekildedir;

1-İşçi ve Bağlı Avukatların Sorunları ve Çözüm Önerileri:

  • İşçi/bağlı çalışan Avukatların ve kurumlarda çalışan Avukatların hak ve statüleri kanunla düzenlenmelidir.
  • Avukatlık Kanunu’nda yapılacak bir düzenlemeyle işçi/bağlı çalışan Avukatlar, işveren Avukatlar arasında bir “tip sözleşme” yapılması öngörülmeli ve bu sözleşmenin iş ilişkisi açısından zorunlu hale getirilmesinin Barolarca denetlenmesi sağlanmalıdır.
  • “Tip Sözleşme” de, işçi/bağlı çalışan Avukatın, çalışma saatleri, yıllık izin süreleri, öğle tatili, işçi/bağlı çalışan Avukatın işi reddetme hakkı, işçi/bağlı çalışan Avukatın alacağı asgari ücret, işçi/bağlı çalışan Avukat ile işveren Avukat arasındaki var olan etik kurallar ve bu kuralların ihlal edilmesinin yaptırımları gibi işçi/bağlı çalışan Avukatı ekonomik ve sosyal açıdan koruyan hükümler mutlaka yer almalıdır.
  • T.B.B. tüm bu sorunları, işçi/bağlı çalışan Avukatlarla oluşturacağı bir komisyonda tartışıp, yaptığı çalışmaları Adalet Bakanlığı bünyesinde değerlendirmeye sunmalıdır.
  • Bütün bunlara dayanarak; hazırlanmış olan tip sözleşme örneğine ve yasal statünün kullanılmasına dair imza kampanyasına delegelerimizi imzalarıyla iradelerini ortaya koymalı ve bu iradeyi mayıs sonundaki T.B.B. Genel Kuruluna taşıyarak gündem oluşturulmalıdır.

2-CMK Uygulamalarından Kaynaklanan Sorunlar için Çözüm Önerileri:

  • CMK Müdafiliği için belirlenen mevcut ücret tarifesinde düzenleme yapılarak, her bir CMK görevlendirmesi için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde o işin karşılığı olarak belirlenen asgari ücretin uygulanması gerekmektedir.
  • CMK kapsamında görevlendirilen müdafii ve vekillere ödenen ücretlerden vergi kesintisi yapılması, Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 13. maddesine açıkça aykırılık teşkil ettiğinden bu vergi kesintilerinin tamamen ortadan kaldırılması zorunludur.
  • CMK Müdafiiliği sırasında yapılan yol giderleri ve görev gereği yapılacak her türlü masrafların tam ve sistemli şekilde ödenmesi, işçi/bağlı çalışan Avukatların yanında çalıştığı işveren Avukatlar üzerinden kestiği serbest meslek makbuzu üzerinden yapılacak ödemelerin kendisine ödenmesi konusundaki farklı uygulamaların giderilmesi gerekmektedir.

3-Vergi, İdari Düzenlemeler ve Mevzuattan Kaynaklanan Sorunlar için Çözüm Önerileri:

  • Türkiye Barolar Birliği tarafından Avukatlık ruhsatı sırasında alınan katkı payının tamamen ortadan kaldırılması, bu mümkün değilse en az 1/4'e indirilmesi konusunda yasal düzenleme yapılması gerekmektedir.
  • Barolar tarafından alınan Avukatlık ruhsat harçları için ise tüm Türkiye genelinde yeknesaklık sağlanması zorunludur.
  • Mesleğe yeni başlayan üyelerin meslekteki ilk üç yılını dolduruncaya kadar yıllık baro keseneğinin yarısı ve baro zorunlu giderlerine katılım payının yarısını ödemeleri konusunda Tüm Baroların Genel Kurulları'nda konunun karara bağlanması yönünde çalışma yapılması gerekmektedir.
  • Serbest meslek erbabı olarak faaliyet gösteren doktorlar ve diğer meslek grupları gibi Avukat gelirleri üzerinden ödenen Katma Değer Vergisi oranının %8'e indirilmesi konusunda TBMM'de bulunan Avukat kökenli milletvekillerinin desteği alınarak kanun teklifi yönünde çalışma yapılması kararı alınmıştır.
  • 0-5 yıl Kıdemli Avukatlara 30.000,00 TL gelire kadar vergi muafiyeti tanınması, 30.000,00 TL üstü gelir için vergi oranının düşürülmesi yönünde çalışma yapılması kararı alınmıştır.
  • Avukatların mesleklerini ifası sırasında kullandıkları her türlü şahsi giyim, v.b. harcamalarının gider pusulasına gider olarak işlenebilmesi idari ve yasama çalışmalarının yapılması, hususi damgalı (yeşil) pasaport alımı, ateşli silah ruhsatı ve ateşli silah alımlarında hakim ve savcılara tanınan istisnaların Avukatlara da aynen uygulanması gerekmektedir.
  • Barolar tarafından istihdam edilecek ve/veya görevlendirilecek yetkililer aracılığıyla dava vekalet ücretlerinin her yıl Barolar Birliği tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarife bedelinin Baro tarafından kurulacak ilgili komisyona yatırılması yönünde uygulamanın başlatılması ve etkin denetiminin sağlanması için yasal düzenleme yönünde çalışma yapılması kararı alınmıştır.

4- Hukuk Fakülteleri, Avukatlık Sınavı ve Meslek İçi Eğitim Sorunları için Çözüm Önerileri:

  • Avukatlık mesleğine kabul şartlarının yeniden düzenlenerek bu hususta Avukatlık sınavının adil, eşitlik ilkesine uygun, nicelikten ziyade niteliği ölçü alacak şekilde düzenlenmesi zorunlu hale getirilmelidir.
  • Hukuk fakültelerinin sayısı azaltılmalı ve hukuk fakülteleri kontenjanları sınırlandırılmalıdır. Yeni hukuk fakülteleri açılması için mevcut kriterler arttırılmalı ve eğitim kalitesi ile eğitim kadrosu niteliklileştirilmelidir.
  • Adli ve idari yargı hâkimliğine başvuru için 5 yıllık Avukatlık yapma şartı aranmalıdır. Bu yönde yapılacak bir düzenleme ile hâkimler ve savcılar Avukatların mesleğin icrası sırasında yaşadıkları sorunları daha rahat anlayabilecek, yargılama esnasında Avukatlar ile hakim ve savcılar arasındaki ilişkiler daha yapıcı bir hale gelecektir.
  • CMK müdafiiliği eğitimi tüm Barolar tarafından zorunlu hale getirilmelidir. Eğitimler mevcut CMK müdafileri tarafından verilmeli, uygulamaya yönelik sorunlar ve sorunların çözümüne ilişkin konular ayrıntılı şekilde düzenlenmelidir. Eğitim sonucunda sertifika verilmesi ile birlikte yapılan eğitimler Türkiye’nin tüm Barolarında geçerli olmalıdır.

5-Genç Avukatların Temsili Sorunu için Çözüm Önerileri:

  • Baro yönetimlerindeki seçimler için getirilen meslekte süre şartı mutlaka kaldırılmalıdır.
  • Her baroda Gençlik Meclisi oluşturulmalı ve Avukatlık Kanunu'nda Baronun zorunlu organları arasında Gençlik Meclislerine de yer verilmelidir.
  • T.B.B. delegeleri için, her Barodan en az 1 Genç Avukat bulundurma zorunluluğu getirilmeli, bunun yanında delege sayısının 1/4'ü mutlaka Genç Avukatlardan oluşmalıdır.
  • “Genç Avukat” tanımına Avukatlık Kanununda yer verilmelidir.
  • Genç Avukatların yönetim faaliyetlerinde bulunmaları ve bu faaliyetleri aktif olarak denetleyebilmeleri bir zarurettir. Bu sebeple Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu için en az 2 Yönetim Kurulu Üyesininin Genç Avukatlar arasından seçilmesi noktasında çalışma yapılması kararı alınmıştır.
  • Baro Yönetim Kurulları için; Yönetim Kurulu 9 veya 11 Avukattan oluşan Barolarda EN AZ İKİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ AVUKATIN GENÇ AVUKATLAR ARASINDAN SEÇİLMESİ, 7 Avukattan oluşan Barolarda ise 1 YÖNETİM KURULU ÜYESİNİN GENÇ AVUKATLAR ARASINDAN SEÇİLMESİ konusunda çalışma yapılması kararı alınmıştır.

6-Adliye ve Diğer Birimler ile İlişkilerden Kaynaklanan Sorunlar için Çözüm Önerileri:

  • Kalem personeline Adalet Bakanlığı ve T.B.B. ya da ilgili Baro tarafından oluşturulacak komisyon tarafından eğitim verilmelidir. Muhtemel sorunlarla ilgili Barolar tarafından oluşturulan (oluşturulacak) Mesleki Müdahale Komisyonu ile sorunların çözülmesi gerekmektedir. Avukatların hakim ve savcılar ile ilişkilerinin daha iyi bir seviyeye gelmesi için staj döneminde her iki meslek grubuna da birlikte eğitim verilmesi şartı getirilmelidir.

7-Mesleğe Yönelik Saldırılar ve Savunmanın Geleceği Sorunları için Çözüm Önerileri:

  • Öncelikle yabancı Avukatların ülkemizdeki danışmanlık faaliyetlerine son verilmeli, yabancı Avukatlık şirketlerinin kanuna karşı hile yolunu kullanarak bazı meslektaşlarımız aracılığıyla ülkemizde faaliyet göstermesinin önüne geçilmelidir.
  • Yine yabancıların veya meslektaşlarımızın ülkemizde şubeleşmesinin önüne geçilmelidir.
  • Bazı meslektaşlarımızın reklam yasağını hiçe sayan eylemleri için gerekli önlemler barolarca alınmalı ve yasağı hiçe sayanların cezalandırılmasında etkinlik sağlanmalıdır.
  • Arabuluculuk Kanununun yürütmenin kendi yargıçlarını oluşturacağı gözetilerek bu kanunun uygulanmasının durdurulması için etkin bir kamuoyu oluşturulması zorunluluk haline gelmiştir.
  • Avukatların üst ve büro aramalarının mevzuata uygun bir şekilde yapılmadığı ve mevzuatın hiçe sayıldığı açıktır. Bu konuda tüm Baroların ortak hareket etmeleri ve T.B.B. ile birlikte konunun üzerine gidilmesi gerekmektedir.
  • Yine meslektaşlarımızın görevleri kapsamında sırf savunma faaliyetini gerçekleştirdikleri için tutuklandıkları veya yargılandıkları fiili bir durumdur ve ülkemizin gerçeğidir. Meslektaşlarımıza karşı gerçekleştirilen saldırılar her geçen gün artmakta ve bu durumun önüne geçilememektedir. Bugün meslektaşlarımızın Avukat Kimliklerini birçok kamu kurumunda ve özel kurumlarda kabul ettirememesi, Avukatlık mesleğinin geldiği durumu özetlemektedir.
  • Tüm bu hususlarda Baroların etkin ve kolektif bir şekilde çalışması, gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılmasının sağlanması gerekmektedir.
  • Yine Avukatlık mesleğinin alanını daraltmak için zorunlu Avukatlığın hizmet alımı yöntemi ile sağlanması, noterlerin icra takibi yapmalarının yolunun açılması gibi çalışmaların engellenmesi için savunma gücümüzü kullanmak zorundayız.
  • Bugün ülkemizde savunmanın yok sayılmaya çalışıldığından ziyade savunmadan vazgeçildiği gerçeği ile yüzleşmeliyiz. “SAVUNMA” için tüm meslektaşlarımızı ve baroları göreve çağırıyoruz.


    BURSA BAROSU
    ADANA BAROSU
    ANKARA BAROSU
    ANTALYA BAROSU
    ARTVİN BAROSU
    AYDIN BAROSU
    BALIKESİR BAROSU
    BATMAN BAROSU
    BİLECİK BAROSU
    ÇANAKKALE BAROSU
    DENİZLİ BAROSU
    DİYARBAKIR BAROSU
    EDİRNE BAROSU
    ERZURUM BAROSU
    ESKİŞEHİR BAROSU
    GAZİANTEP BAROSU
    HATAY BAROSU
    ISPARTA BAROSU
    İSTANBUL BAROSU
    İZMİR BAROSU
    KAYSERİ BAROSU
    KIRŞEHİR BAROSU
    KOCAELİ BAROSU
    MANİSA BAROSU
    MERSİN BAROSU
    MUĞLA BAROSU
    SAMSUN BAROSU
    TRABZON BAROSU
    UŞAK BAROSU
    YALOVA BAROSU
     
    22.12.2024
    AV. İSA DAĞISTAN
    BARO BAŞKANI

    © Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.