Dünya Kadınlar Günü Mesajı
Tarih: 8.03.2013 | Okunma Sayısı: 1564

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

BASIN AÇIKLAMASI

 

          1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak kutlanmasına karar verilen 8 Mart günü bir mücadelenin sembolüdür.

           New York’ta bir tekstil fabrikasında çalışan kadın işçilerin eşit işe eşit ücret, insanca yaşama için başlattıkları mücadele mihenk taşı olmuştur. Bu mücadeleyi başlatan işçi kadınlar bedelini canlarıyla ödemiş olsalar da dünya tarihinde yerlerini alarak kadın haklarının kabul görmesine vesile olmuşlardır.

           Bugün tüm dünyada ve maalesef ülkemizde de kadın hak ettiği değeri görememekte, kanun önünde eşit sayılsa da yaşam içinde erkeklerle eşit görülmemektedir.

           Kadının fiziksel zayıflığını suistimal eden zihniyet kadına şiddet uygulamakta, kadını susturmakta, yaşamdan koparmaktadır. Bunu yaparken kendisini bir kadının doğurduğunu, beslediğini, bir kadının ona hayat arkadaşı olduğunu, bir kız çocuğu babası olduğunu unutmaktadır. Bu şiddetin önlenmesi için faillerin derhal yargılanması ve caydırıcı yasal tedbirlerin alınması gerekmektedir.

          Şiddet mağduru kadınlara can simidi olan sığınma evlerinin sayısı artırılmalı, psikolojik, tıbbi ve hukuki yardım yapılmalıdır. Kırşehir Barosu mağdur kadınlara hukuki yardım sunmaya hazırdır.    

          Bir ülkede toplumsal barış ve huzurun sağlanması için kadına karşı hak ihlallerinin önlenmesi, ayrımcılığa son verilmesi zorunludur. Güçlü bir toplum güçlü kadınlar sayesinde var olacaktır.

          Yönetim mekanizmalarında kadınlara karşı takınılan ayrımcı tavırlardan vazgeçilmeli, eşit temsil sağlanmalıdır.

          Kadınların çalışma hayatına aktif olarak katılımı için çalışmasının önündeki engeller kaldırılmalı, kadınlara sosyal güvenceler getirilmelidir.

           Özellikle kız çocuklarının iyi eğitim alması sağlanmalı, okul çağındaki kızların evlendirilmesi ilkelliğinden vazgeçilmelidir. Bir kadını eğitmenin bir aileyi eğitmek anlamına geldiği unutulmamalıdır.

           Tarihinde Amazonlar, Bacıyan-ı Rumi(Anadolu bacıları),Kurtuluş Savaşında Nene Hatunlar, Kara Fatmalara vatanı olmuş Anadolumuza emek vermiş tüm anneler, bacıları minnet ve rahmetle;

           Türk kadınına çağının en ileri haklarını kazandıran Ölümsüz Liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü özlemle anıyorum.

           Hayatın değerli yarısı, tüm kadınların günü kutlu olsun.

 

                                                   Av. Mehtap KARABURÇAK TUZCU

                                                      KIRŞEHİR BAROSU BAŞKANI

19.09.2024
AV. ONUR ÇANTA
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.