Tarih: 5.12.2013 | Okunma Sayısı: 1437

TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLMESİNİN 79.YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ardından yapılan reformların önemli adımlarından bir kısmı da Kadınların erkeklerle beraber başta eğitim,ekonomi alanları olmak üzere sosyal,kültürel ve tüm toplumsal alanlarda eşit olarak yer almasına yönelik atılan adımlardır.

Bu bağlamda Atatürk’ün girişimiyle yapılan ilk değişiklik 1930 yılında kadınlara belediye seçimlerinde seçme hakkının tanınmasıdır.Ardından 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunu ile kadınlara muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı tanınmış, 5 Aralık 1934′te de Anayasa’da yapılan bir değişiklikle Türk kadınlarına milletvekili seçme ve seçilme hakkı kazandırılmıştır.

5 Aralık 1934’te alınan bu karar  hakkında Atatürk kendi el yazısı ile şöyle demektedir:” &S230; Siyasî hayatta belediye seçimlerinde tecrübesini yapan Türk kadını, bu sefer de mebus seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medenî memleketlerin bir çoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salâhiyet ve liyakatle kullanacaktır.”

Atatürk’ün de ifade ettiği üzere pek çok ülkede kadından bu hak esirgenmiştir. Nitekim Fransa ve İtalya’da 1946,İsviçre’de 1971 yılında kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

Nüfusunun %49,8’ini kadınların oluşturduğu Ülkemizde 2011 genel seçim sonuçlarına göre parlamentonun %14’ü kadın vekillerden oluşmaktadır.Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan kadınların ülke yönetiminde yeterince temsil edilemediği ortadadır.

Önümüzdeki yıllarda bu tablonun değişmesi dileğiyle,  yerel ve genel seçimlerde kadınlara hak ettikleri yerlerin verilmesini umut ediyor;Türk kadınlarına bu hakların tanınmasını sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bütün çalışma arkadaşlarını şükranla anıyoruz.

Av.Mehtap KARABURÇAK TUZCU

KIRŞEHİR BAROSU BAŞKANI