TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ
ANKARA
BARO BAŞKANLIĞINA
DUYURU NO:2013 / 61
KONU :ADALET BAKANLIĞI İLE YÜRÜTÜLEN TEMASLAR VE SONUÇLARI
SAYIN ADALET BAKANI İLE YAPILAN GÖRÜŞMELERİMİZDE BAKANLIK İLE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ ARASINDA KOLAYCA İŞLEYEN VE SÜREKLİLİK İÇEREN BİR İLETİŞİM YÖNTEMİ ÜZERİNDE DURULMUŞ VE BU KAPSAMDA ADALET BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI SAYIN KENAN ÖZDEMİR İLE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ AV. İ. GÜNEŞ GÜRSELER GÖREVLENDİRİLMİŞLERDİR.
SAYIN MÜSTEŞAR YARDIMCISI VE GENEL SEKRETERİMİZ İLK TOPLANTILARINI 14.7.2013 TARİHİNDE YAPMIŞLAR VE GÖRÜŞÜLEN SORUNLARIN AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE BİLGİNİZE SUNULMASI UYGUN GÖRÜLMÜŞTÜR:
- CMK KAPSAMINDA GÖREVLENDİRİLEN MESLEKTAŞLARIMIZIN ÜCRETLERİNİN GEÇ ÖDENMESİ VE GİDER ÖDEMELERİNDE YAŞANAN TARTIŞMALAR SORUNU:
- CUMHURİYET BAŞSAVCILIKLARININ ÖDENECEK MİKTARLARI HER AYIN BEŞİNCİ GÜNÜNE KADAR BÜTÇELEŞTİREMEMELERİ DURUMUNDA SORUN YAŞANDIĞI, GECİKMEYİ ÖNLEYECEK TEDBİRLERİN ALINDIĞI, BARO BAŞKANLIKLARIMIZIN DA HER AY İLGİLİ BAŞSAVCILIK NEZDİNDE BU DOĞRULTUDA GİRİŞİMDE BULUNMALARININ YARARLI OLACAĞI ANLAŞILMIŞTIR.
- GİDERLERİN ÖDENMESİNDE TAKDİRDEN KAYNAKLANAN FARKLILIKLARIN GİDERİLMESİ VE UYGULAMADA BİRLİK SAĞLANABİLMESİ İÇİN TEDBİRLERİN ALINDIĞI, BARO BAŞKANLIKLARIMIZIN DA BU DOĞRULTUDA İLGİLİ BAŞSAVCILIK NEZDİNDE GİRİŞİMLERDE BULUNMALARININ YARARLI OLACAĞI DÜŞÜNÜLMEKTEDİR. YAZILI YAPILMASI UYGUN OLACAK BU GİRİŞİMLER TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NE BİLDİRİLDİĞİNDE KONU BAKANLIK NEZDİNDE BAŞKANLIĞIMIZ TARAFINDAN TAKİP EDİLECEKTİR.
- BAZI ADLİ YARGI ADALET KOMİSYONLARININ MESLEKTAŞLARIMIZA DURUŞMA TUTANAĞI ÖRNEĞİ VERİLMEMESİ YOLUNDAKİ KARARLARI KARŞISINDA ÖRNEĞİNİ EKTE SUNDUĞUMUZ ADALET BAKANLIĞI BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN 19.7.2013 TARİH VE 6309 SAYILI GENELGE İLE;
“…AVUKATLARIN UYAP AVUKAT PORTAL BİLGİ SİSTEMİ ÜZERİNDEN VEKİL OLDUKLARI DOSYALARDA ELEKTRONİK İMZALARI İLE DİLEDİKLERİ ANDA DOSYA İNCELEMELERİ VE SURET ALMA İMKANLARI BULUNDUĞU GİBİ FİZİKİ OLARAK DA DOSYA İNCELEME VE SURET ALMALARI MÜMKÜNDÜR.
İLGİ SAYILI YAZININ UYAP AVUKAT PORTAL BİLGİ SİSTEMİNİN KULLANILMASININ TEŞVİK EDİLMESİ MAHİYETİNDE OLDUĞU, UYAP AVUKAT PORTAL BİLGİ SİSTEMİNDEN ALINABİLEN BİLGİ VE BELGELERİN FİZİKEN VERİLMEMESİ ŞEKLİNDE YORUMLANAMAYACAĞI, AVUKAT PORTAL BİLGİ SİSTEMİNİN KULLANILMASININ TEŞVİKİNE YÖNELİK KONULARDA BAROLAR İLE KOORDİNELİ HAREKET EDİLMESİNİN GEREKTİĞİ…” DUYURULMUŞTUR.
BU GENELGEYE KARŞIN UYGULAMANIN DEVAM ETMESİ DURUMUNDA, TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NE BİLDİRİLDİĞİNDE KONU BAKANLIK NEZDİNDE BAŞKANLIĞIMIZ TARAFINDAN TAKİP EDİLECEKTİR.
- BU TOPLANTIDA TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NİN GÜNCEL SORUN VE TALEPLER OLARAK AŞAĞIDAKİ KONULAR AYRICA İLETİLMİŞTİR:
HUKUK EĞİTİMİ SORUNLARI:
- KONTENJAN ARTIRIMI
- AÇILAN YENİ FAKÜLTELER
AVUKATLIK MESLEĞİNE GİRİŞİN DÜZENLENMESİ.
UYAP UYGULAMASINDAN KAYNAKLANAN SORUNLAR:
- UYAP AVUKAT MASASINDA İKİ GÖREVLİ ÇALIŞMASINDAN KAYNAKLANAN YETERSİZLİKLERİN GİDERİLMESİ,
- İDARİ YARGIDAKİ DOSYA SAFAHAT YASAĞINDAN VAZGEÇİLMELİDİR.
- UYAP ÜZERİNDEN İCRA TAKİBİ YAPAN AVUKATLAR HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA GÖRE ÖNCE BÜROLARINDA KULLANDIKLARI İCRA PROGRAMLARI ÜZERİNDEN TAKİP HAZIRLAMAKTA, AYNI BİLGİLERİ (ALACAKLI, BORÇLU VS.) DAHA SONTAUYAP’A TEKRAR GİRMEKTEDİR. LÜZUMSUZ EMEK KAYBI YAŞANMAKTADIR. BAKANLIK, İCRA PROGRAMLARI YAZILIMI YAPAN ŞİRKETLERE GEREKLİ TEKNİK BİLGİLERİ (KAYNAK KODU) VEREREK AVUKATIN İCRA TAKİP PROGRAMINA GİRDİĞİ BİLGİLERİN DOĞRUDAN UYAP’A AKTARILMASINI SAĞLAMALIDIR. BAŞKA BİR DEYİŞLE DAHA ÖNCE XML DOSYASI İLE İCRA DAİRESİNE SUNDUĞUMUZ BİLGİLERİN BU DEFA AVUKAT PORTAL ÜZERİNDEN UYAP’A YÜKLENMESİ SAĞLANMALIDIR.
- UYAP, İCRA DOSYALARINDA, “1)BAŞVURMA HARCI, HACİZ, TESLİM VE SATIŞ HARCI, 3)SURET HARCI 4)VEKALET SURET HARCI, 5)YERİNE GETİRME HARCI” ÖDENMESİNE İZİN VERMEKTEDİR. SİSTEM ÜZERİNDEN BAROKARTLA TAHSİL HARCI VS. YATIRMANIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR. AVUKATA BEYANA DAYALI HARÇ YATIRMA İMKANI TANINMALIDIR.
- İCRA DAİRELERİNİN ÇOK AZI HER TÜR BELGEYİ TARAYIP UYAP SİSTEME EKLİYOR. BU NEDENLE TARAMA ZORUNLULUĞUNUN YAPTIRIMA BAĞLANMASI, TARAMA YAPMAYANLAR HAKKINDA İŞLEM YAPILMASINA DAİR YAZIŞMA YAPILMASI YA DA ADLİYEDE MERKEZİ TARAMA BİRİMLERİ KURULMALI VE TÜM EVRAKLAR TARANARAK UYAP’A AKTARILMALIDIR.
- TÜM DAVA VE TAKİP TÜRLERİNDE AVUKAT PORTAL ÜZERİNDEN MASRAF VE HARÇ YATIRMA İMKANI SAĞLANMALIDIR. CEZA DAVALARI İLE İDARİ YARGIDA AVUKAT PORTAL ÜZERİNDEN HARÇ VEYA MASRAF YATIRILAMAMAKTADIR.
- UYAP ÜZERİNDEN CUMHURİYET SAVCILIĞI’NA ŞİKAYET DİLEKÇESİ VERME İMKANI TANINMALIDIR.
- UYAP ÜZERİNDE YARGITAY VE DANIŞTAY’A DİLEKÇE VERME İMKANI TANINMALIDIR. EN AZINDAN YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCISI VE DANIŞTAY SAVCISININ TEBLİĞNAMELERİNE KARŞI AVUKAT PORTAL’A TEMYİZ DOSYALARI EKLENMELİ, GELİŞMELER SAFAHATTA GÖRÜNMELİDİR. WWW.YARGİTAY.GOV.TR ADRESİNDE DOSYA SONUCU “POSTA LİSTESİNDE” YAZAN DOSYA KARARA BAĞLANMIŞ ANCAK YEREL MAHKEMEYE GÖNDERİLMEMİŞ DOSYADIR. AVUKATLAR BU SÜREÇTE YARGITAY’IN ONAMA/BOZMA KARARI VERİP VERMEDİĞİNİ ÖĞRENEMEMEKTEDİR. ANCAK UYAP’A ABONE OLAN VATANDAŞA DOSYANIN ONANDIĞI/BOZULDUĞU SMS MESAJI İLE BİLDİRİLMEKTEDİR. SONUCU ÖĞRENEN VATANDAŞ AVUKATINA DOSYADA KARAR VERİLMİŞ, SEN DOSYAYI TAKİP ETMİYORSUN, BEN SENDEN ÖNCE ÖĞRENDİM VS. DİYEREK HAKSIZ SUÇLAMADA BULUNMAKTADIR. YARGITAY KARAR VERİR VERMEZ AVUKAT DA UYAP ÜZERİNDEN DOSYA SONUCUNU GÖREBİLMELİDİR.
- AVUKAT UYAP SORGUSUNDA SGK HATA VERİYOR. BUNUN NEDENİ ŞUDUR: İCRA DAİRESİNDEKİ UYAP SİSTEMİNDE GÜNCELLE SEÇENEĞİ BULUNUYOR VE BU SEÇENEK SEÇİLİNCE, BELLEKTE KALMIŞ OLANLAR DAHİL ESKİ KAYITLAR SİLİNİYOR VE EN SON GÜNCEL DURUMA ULAŞMAK MÜMKÜN OLUYOR. BU YETENEĞİN (GÜNCELLE) AVUKAT PORTALDA AVUKATA DA TANINMASI GEREKİR.
- AVUKAT PORTALDA TAKBİS, POSTA ÇEKİ VE GİB (GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI) SORGULARININ AÇILMASI GEREKMEKTEDİR.
- UYAP ÜZERİNDEN SADECE İLAMSIZ TAKİP YAPILABİLMEKTEDİR. DİĞER TAKİP TÜRLERİNİN EKLENMESİ GEREKİR.
- UYAP ÜZERİNDEN TAKİP YAPARKEN/DAVA AÇARKEN BARO PULU TAHSİLATI YAPILAMAMAKTADIR. GİDER/POSTA AVANSINA EKLENEREK TBB HESAPLARINA AKTARILMASI MÜMKÜNDÜR.
- HAKİMLERİN 3 GÜN İÇERİSİNDE REDDETMEDİKLERİ UYAP DOSYA İNCELEME TALEPLERİ KABUL EDİLMİŞ SAYILMALI, DOSYA AVUKATIN İNCELEMESİNE AÇILMALIDIR.
- YARGITAY’IN UYAP ÜZERİNDEN GÖNDERDİĞİ “TEHİRİ İCRA KARARI” GİBİ KARARLAR HAKİM/MÜDÜR ONAYINA GEREK KALMADAN AVUKATLAR TARAFINDAN DA GÖRÜLEBİLMELİDİR.
- E HACİZ UYGULAMALARI YAYGINLAŞMIŞTIR. VAKIFBANK HESABINIZA E HACİZ KONULDUĞUNDA E HACZE KONU PARANIN 100 KATI HESABINIZDA OLSA BİLE UYAP ÜZERİNDEN VAKIFBANK ARACILIĞI İLE PARA YATIRMANIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR. VAKIFBANK’IN SİSTEMİNDEN KAYNAKLANAN BU HATA DÜZELTİLMELİDİR.
- TÜZEL KİŞİLERİN VERGİ NUMARASI DAVA DİLEKÇESİNİN VEYA İCRA TAKİBİNİN ZORUNLU UNSUR OLMASI GEREKİR. AYRICA TÜZEL KİŞİLERİN VERGİ KİMLİK NUMARASINA DAYALI TÜRKİYE’DEKİ DAVA VE TAKİPLERİ MAHKEME VEYA İCRA DAİRESİNCE SORGULANABİLMELİDİR.
- TAKBİS SORGUSUNUN HEM TC, HEM VERGİ HEM DE İSİMDEN YAPILMASI SAĞLANMALIDIR.
- TAKBİS SİSTEMİNDE, PİYASADA KAÇAK OLARAK SATILAN TAPU KADASTRO VERİLERİNDEN OLUŞAN TC ÜZERİNDEN TAPU SORGUSU YAPILABİLEN PROGRAMA BENZER ŞEKİLDE VE TC ÜZERİNDEN GEÇMİŞ (TASARRUF İPTALİ DAVASI SÜRESİ OLAN) 5 YIL GERİYE DEK TÜM TAPU KAYITLARININ GÖRÜLMESİNİ SAĞLAYACAK BİR UYGULAMANIN EKLENMESİ YARARLI OLACAKTIR. ŞU ANDA, BU İHTİYAÇ KAÇAK PROGRAMLARA ÖDENEN PARALAR İLE GİDERİLMEKTEDİR VE TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİLERİNİN ARŞİV KAYDI OLARAK VE SATIŞ TARİHLERİ İLE ALICILARI GÖSTERECEK ŞEKİLDE TAKBİS SİSTEME EKLENMESİ SON DERECE KOLAY OLMALIDIR. BUNUN EGM (ARAÇLAR) İÇİN DE YAPILMASI OLUMLU OLUR.
- GSM ŞİRKETLERİ VATANDAŞLARA HAKLARINDA İCRA TAKİBİ AÇILDIĞINDA SMS GÖNDERME HİZMETİ SUNMAKTADIR. TAKİP AÇILIR AÇILMAZ KENDİSİNE SMS GELEN BORÇLUNUN MUVAZAALI SATIŞ İŞLEMİ YAPMAMASI İÇİN EN AZINDAN İHTİYATİ HACİZ SÜRECİNDE BU HİZMET DURDURULMALIDIR.
- TÜZEL KİŞİLERİN TİCARET SİCİLİNDEKİ ADRESLERİNE ULAŞIMI SAĞLAYACAK OLAN MERSİS PROJESİ EĞER ÇOK UZAYACAK İSE, MERSİS FAALİYETE GEÇENE DEK, TÜRKİYE TİCARET SİCİL GAZETESİ VERİ TABANININ SADECE TÜZEL KİŞİLERİN SON ADRESLERİNE ULAŞMAK ADINA UYAP İLE ENTEGRE EDİLMESİ ÇOK KOLAY GERÇEKLEŞEBİLİR. BU SAYEDE, TİCARET SİCİL İLE YAZIŞMA MASRAFI VE ZAMAN KAYBI ORTADAN KALKACAKTIR.
- YAKALANAN ARAÇLA İLGİLİ TÜM HACİZ KOYAN DOSYALARA UYAP ÜZERİNDEN BİLGİ VERİLMELİDİR.
- DOSYALARDA GİDER VEYA MASRAF AVANS MİKTARININ NE KADAR KALDIĞI AVUKAT PORTAL ÜZERİNDEN DE SORGULANABİLMELİDİR.
- AVUKAT PORTAL ÜZERİNDEN BORÇLUNUN MURİSLERİN MERNİS, TAKBİS VE EGM SORGUSU YAPILABİLMELİDİR.
- VATANDAŞ PORTALDAKİ YARGITAY VE DANIŞTAY DOSYA SORGULAMA LİNKLERİ AVUKAT PORTALA DA YÜKLENMELİDİR.
- MERNİS İLE ENTEGRASYON SAĞLANARAK DOSYA TARAFLARI VEFAT ETTİĞİNDE SİSTEM KENDİLİĞİNDEN UYARI VERMELİDİR.
- İSTEYEN AVUKATA UYAP ÜZERİNDEN BEYANLA İLAMI TEBLİĞ ALMA İMKANI GETİRİLMELİ, E İMZA UYARLI TEBLİĞ FORMU HAZIRLANMALIDIR.
KARAPARANIN AKLANMASININ ÖNLENMESİNE DAİR
4208 SAYILI KANUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİĞİN 6 NCI MADDESİNDE SAYILAN KİMLİK TESPİTİNDE KULLANILACAK BELGELERE AVUKATLIK KİMLİĞİNİN DE EKLENMESİ İSTEĞİ.
İLLERDE UYGULANAN PROTOKOL LİSTESİNDE BAROLARIN YERİNİN AVUKATLIK YASASI’NIN 76/3 MADDESİNE UYGUN HALE GETİRİLEREK “İL CUMHURİYET BAŞSAVCISI’NIN YANI” OLARAK DÜZENLENMESİ İSTEĞİ.
HAZIRLIK SORUŞTURMASI DOSYALARININ İNCELENMESİNDE AVUKATLARDAN VEKALETNAME İSTENMESİ SORUNU.
YARGIÇ VE SAVCILARIN KİŞİSEL UYGULAMALARINDAN KAYNAKLANAN SORUNLAR;
(DÜZCE BAROSU OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU TUTANAĞI VE EKLERİ SUNULMUŞTUR.)
BİLGİLERİNİZE SAYGILARIMLA SUNARIM.
AVUKAT METİN FEYZİOĞLU
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ
BAŞKANI